ДГ №88 ,, Детски рай”

Подготовка на детето за ясла

Тръгването на детето в ясла е голямо предизвикателство, не само за него, но и за родителите. Вашето малко бебе е пораснало и е необходимо да общува с по-голям кръг от хора, т.е. да се социализира. Това е първата раздяла за по-дълго време с мама и татко. Голяма част от деня на детето вече ще минава с други хора, и то ще трупа нов опит и впечатления, ще придобива нови умения, ще задава нови въпроси, ще спазва определени правила, режим, занимания, игри и др.

За вас и вашето дете започва нов, важен период в живота, за който то трябва да бъде психически готово. А това трябва да направите вие – родителите, с много спокойствие, търпение и любов.

До една година бебето се нуждае от контакт с родителите си 24 часа на ден. На година и половина то вече не изпитва този силен страх от раздялата с най-близките и може да допусне до себе си по-малко познат човек. Към втората година става по-независимо и разбира, че на света има и други добри хора, освен мама, тате, баба и дядо, които също могат да се грижат за него. Тази последователност на разширяване на кръга на общуване има огромно значение за благополучната адаптация на детето към детската градина и яслата. На три години детето вече е готово в голяма степен да започне да се самообслужва – да се храни, да се облича, съблича, да ходи самостоятелно до тоалетна, да подрежда своите играчки и т.н. Готово е да общува с външния свят, да изгражда нови контакти с връстниците, да пробва нови модели на поведение и да спазва определени правила. Много е важно децата да са спокойни и уверени и да усещат това спокойствие в родителите. Те трябва винаги да показват любовта си към детето при раздялата, но тя да бъде бърза и категорична, за да е по-безболезнена. Добре е да се обяснява колко е хубаво в яслата, колко са добри хората, които се грижат за малките, за новите приятели и новите игри.

Преди тръгването на ясла е хубаво детето да ходи на гърне, постепенно да се премахват памперса и биберона, да се храни на масичка, да пие вода от чаша. Всички тези навици ще му помогнат да се адаптира към новите условия и преодолее психическия стрес. Необходимо е детето да спазва определен режим на хранене, сън, игри и занимания. Всичко това влияе върху настроението му, да бъде то положително и престоят в яслата – приятен. Основните трудности възникват заради това, че биологичният часовник на детето е „настроен“ по друг начин. Трябва да създадем позитивна нагласа за промяната, която предстои. Преди да тръгне на ясла е необходимо да го социализираме т.е. да го водим по-често в детски центрове, на детски площадки, в парка, на гости, да го срещаме с негови връстници, за да има общуване с повече деца.

Съвети към родителите:

  1. 1. Да се запознаят със здравна и педагогическа литература, свързана с правилното отглеждане и възпитание на детето от 1 до 7-годишна възраст.
  2. 2. Да се запознаят с условията и правилата в детската ясла и градина, в която кандидатстват.
  3. 3. Предварително да подготвят детето за предизвикателствата, които предстоят пред него, за да намалят психологическата бариера.
  4. 4. Да се запознаят с менюто в детската ясла, както и с дневния режим.
  5. 5. Подготовката да започне поне 2–3 месеца предварително, за да може детето да свикне с новите промени.
  6. 6. Да работят за социализацията на своето дете (общуване със свои връстници).
  7. 7. Да се отнасят с търпение и любов.
  8. 8. Да имат доверие и уважение към институцията и хората работещи в нея.
  9. 9. Да умеят да изслушват детето, да обръщат вечер повече внимание, да четат приказки и да се занимават с него поне един час след като се върне от яслата.
  10. 10. За всички проблеми и въпроси, които ги тревожат и интересуват, своевременно да споделят с педагогическите специалисти в детската градина (директор, педагог, психолог, логопед).
  11. 11. Да изграждат партньорски отношения с екипа на детската градина.
  12. 12. Да не обсъждат поведението на педагогическия и непедагогически персонал пред децата. Има начини за разрешаване на възникнали проблеми. Споделяне с учителя или директора насаме, спокойно и без агресия и недоверие.

Статията е изготвена по материал от:

Крумова, К. (2018). Детска ясла. Наръчник за родители – Списание 9 месеца: https://9meseca.bg

  • Tелефон: 02 978 82 32

    Aдрес: София, ж.к.”Дружба“ 2, ул.”Димитър Пешев“ 21