ДГ №88 ,, Детски рай”

Биберонът и неблагоприятното му въздействие

В наши дни биберонът се е превърнал във верен помощник на все повече родители. Той е изпитан метод за по-лесно успокоение на детето, по-здрав сън и по-спокойна мама. Това е един от навиците обаче, които трябва да бъдат изкоренени в ранна възраст, за да не навредят на здравето на детето Ви. Най-честата препоръка е да преминете към отказване от залъгалката след избиването на първото зъбче на бебето.

След като навърши 6 месеца детето започва все по-активно да изучава света, да се върти, да лази, да плюе биберона. И дори родителите да са вманиачени на тема чистота, няма стерилни домове и така биберонът става преносител на бактерии и микроби, предизвикващи различни инфекции. Затова педиатрите съветват да откажете детето от биберона, когато навърши половин година. Към това мнение се присъединяват и стоматолози, които твърдят, че дългото използване на биберон води до неправилна захапка. Логопедите са категорични за лошото му влияние над произношението на някои звуци, невролозите го обвиняват в задържане на темповете на психическо развитие. Накратко – след появата на първите зъби биберонът става излишен.

Причината е, че децата се учат да взаимодействат с околните чрез подражание. А ако на бебето се даде биберон, то престава да подражава на израженията на лицата на околните, казват американски психолози.

Проф. Пола Нидентал от университета Уисконсин-Медисън подчертава, че като използваме подражанието, ние разбираме какво изпитва другият човек. Затова то е важен механизъм за опознаването на света.

Ето няколко основателни довода за отказване на биберон/залъгалка в най-ранна детска възраст:

 1. – Биберонът/залъгалката водят до деформация на захапката на детето. Доказано е, че биберонът е редовният виновник за т.нар. обратна захапка.
 2. – Смукането на биберон до късна възраст може да изкриви зъбките на детето Ви.
 3. – Заради късно отучване от биберон рискувате появата на кариеси в ранна детска възраст.
 4. – Предлагането на биберон непосредствено след раждането може да бъде причина за трудно развиване на сукателен рефлекс и трудности при кърменето.
 5. – Дългото престояване на залъгалката в устата на детето може да причини деформации.
 6. – Използването на биберон не е много хигиенично и може да доведе до развитие на гъбична инфекция в устата на детето.
 7. – Биберонът може да забави проговарянето. Тъй като устата им е заета, малчуганите не влагат усилията си в произнасяне на звуци и срички.
 8. – Биберонът може да окаже неблагоприятно влияние върху емоционалното развитие на детето.

Сигурни сме, че като отговорен родител нямате желание да рискувате здравето на детето си, дори рисковете да изглеждат минимални или нетрадиционни. Затова се въоръжете с търпение и се сбогувайте с добрия приятел на цялото Ви семейство – биберонът.

 • Tелефон: 02 978 82 32

  Aдрес: София, ж.к.”Дружба“ 2, ул.”Димитър Пешев“ 21